Prodaja Windows i Windows Phone aplikacija za BiH

Dugo se čekalo da Microsoft uvrsti Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja čiji programeri imaju mogućnost da postave svoje Windows i Windows Phone aplikacije u prodavnici i da pri tome zarade. To se konačno desilo 16. jula 2014. godine kada je Microsoft objavio proširenu listu zemalja iz kojih je moguće prodavati Windows i Windows Phone aplikacije.

image

Ovo je zaista sjajna vijest ali se postavlja pitanje šta sad? Da li smo svjesni potencijala koji nam se pruža jer možemo da objavimo svoju Windows Phone aplikaciju i da pri tome postavimo da ona ima određenu vrijednost koju će platiti korisnici. Ili još bolje, da objavimo Windows aplikaciju čije tržište se mjeri u milionima korisnika širom svijeta.

Dobro, da krenemo redom. Šta je sve potrebno preduzeti kako bi došli do momenta da možemo da dijelimo zaradu sa Microsoftom? Nemojte misliti da će sva zarada otići samo vama! Zarada se dijeli u odnosu 70:30, 30% Microsoftu i 70% vama kao programeru pri čemu je potrebno da zaradite određeni minimalni iznos kako bi isplata bila moguća (200$).

Dakle, potrebno je odraditi sledeće korake za Windows Phone:

  1. Registrovati se na Dev center i izabrati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju. Dev Center služi da bi se aplikacija objavila u zajedničkoj prodavnici za Windows/Windows Phone aplikacije. Izaberete Dashboard za Windows Phone.
  2. Definišete račun za prihvat novca (Payment account)
  3. Registrujete profil za porez (Tax profile)
  4. Odaberete model plaćanja koji mislite da najbolje odgovara načinu maksimalne zarade za vaš tip aplikacije

Neke od navedenih stvari kao što je definisanje naloga i registracija profila za porez ću detaljno opisati u ovom blog postu.

Definisanje računa

Da bi sredstva primali potrebno je prvo da definišete račun na koji ćete primati sredstva. Definisanje računa ćete odraditi ukoliko u okviru Dev Center izaberete Account opciju (1) a potom Edit u okviru Payment account (2).

image

Pošto će isplata za BiH biti u USD (trenutno stranica sa listom zemalja koje imaju opciju payout nije osvježena sa novim podacima), potrebno je da obezbijedite devizni račun koji je sposoban za prihvat američkih dolara (USD $). Nakon otvaranja računa u banci, dobićete IBAN (oznaka vašeg deviznog računa) koji je dovoljan za registraciju (ostaje da se vidi da li je IBAN jedino dovoljan za registraciju pošto svaka banka u BiH za devizni priliv posluje putem neke strane korespodentske banke te kada nekome dajete instrukciju za plaćanje na vaš devizni račun potrebno pored IBAN dostaviti i Swift kod vaše banke). Microsoft je za sada obezbijedio samo unos IBAN računa te se nadamo da je to dovoljno za registraciju.

image

Pored IBAN potrebno je unijeti vaše lične podatke kao i podatke o banci u kojoj se nalazi vaš račun.

Potom unesite podatke o vašoj adresi i broj telefona.

image

Sledeći korak je definisanje profila za plaćanje poreza

Profil za porez

Profil za plaćanje poreza (Tax profile) je obavezan pošto Microsoft vrši prebacivanje sredstava na vaš račun i poterbno je da se ovim činom definiše plaćanje poreza državi. Definisanje poreza ćete odraditi ukoliko u okviru Dev Center izaberete Account opciju a potom Edit u okviru Tax profile.

Potom slijede koraci izbora zemlje:

image

image

Unesite podatke o adresi stanovanja i adresi prijema pošte (možete koristiti check box kojim potvrđujete da je adresa prijema pošte ista kao adresa stanovanja):

image

Prilikom ovog procesa registracije ćete na email dobiti PIN kod kojeg ćete na kraju procesa registracije koristiti za elektronski potpis dokumenta. Potom birate da li ste vi osoba koja je ujedno i vlasnik računa:

image

Za stanovnike zemalja van SAD se bira W-8BEN forma:

image

i na kraju najvažniji dio je popunjavanje već djelimično popunjenog obrasca W-8BEN pri čemu treba obratiti pažnju na sledeće podatke kao na slici:

image

Dakle, pitanje br. 4 odgovoriti na oba sa No i u polje 7 postaviti vaš jedinstveni matični broj (JMBG) zbog identifikacije u poreskoj upravi.

Na kraju je potrebno da potpišete dokument putem unosa imena i prezimena i PIN koda kojeg ćete dobiti u mailu (pin ima određeno vremensko trajanje tako da ukoliko dobijete podatak da je sistem nesposoban da verifikuje vaše podatke onda morate ponovo generisati PIN i unijeti ponovo podatke, osim ako ih u određenom momentu ne smimite)

image

Ukoliko uspješno završite postupak dobićete poruku:

image

Poslije izvjesnog vremena verifikacije vaših podataka:

image

dobićete poruku da je vaš Tax profile “Profile up-to-date”. Ovim bi trebao da je uspješno kreiran račun i profil za porez pri čemu ste bili u obavezi da unesete isključivo tačne podatke. Unošenjem netačnih podataka ste se obavezali da možete snositi određene posljedice.

Model plaćanja

Nakon ovog procesa možete odmah vašim aplikacijama postaviti da imaju određenu vrijednost u USD$ ili možete smisliti neku drugu strategiju zarade.

Izbor modela naplate se može realizovati na više različitih načina (Monetizing apps). Detaljan prikaz svih modela zavisi od platforme:

Advertisements

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Senior Software Developer working with Microsoft technologies. Leader of .NET User Group Bijeljina, speaker at Microsoft events, writter and blogger. Microsoft MVP for Visual C#.
This entry was posted in Windows, Windows Phone and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Prodaja Windows i Windows Phone aplikacija za BiH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s