Nokia DVLUP program u Bosni i Hercegovini

Windows Phone programeri u Bosni i Hercegovini zaista imaju razloga za slavlje. Jer danas, 24.06.2014. godine smo konačno postavljeni kao zemlja koja ima pravo registracije i ućešća u DVLUP programu. Najava proširenja DVLUP programa možete pogledati na zvaničnom DVLUP blog postu.

image

Šta je DVLUP program i čemu tolika euforija?

DVLUP program je osnovala Nokia u cilju promocije razvoja Windows Phone aplikacija. Program je počeo inicijalno 2012. godine u SAD i Kanadi sa budžetom preko 5 miliona USA $. Osnovna ideja programa je da učestovanjem u raznim programerskim izazovima (Challenges) razvijate aplikacije i time stičete poene (XP – Experience Points) koje potom možete “unovčiti” u vidu ponuđenih nagrada.

DVLUP program možete pratiti na Twitter-u pomoću @dvlup taga ili na Facebook https://www.facebook.com/dvlup.

Kako učestvovati u DVLUP programu?

Potrebno je odraditi dva koraka:

 1. Da se registrujete i da kao zemlju odaberete Bosna i Hercegovina.
 2. Da verifikujete vaš Microsoft Dev Center nalog na kojem su registrovane vaše Windows Phone aplikacije (koristiti View Profile opciju i potom unijeti podatke: Publisher Name, Dev Center Email Address i Publisher GUID). Verifikacija može potrajati do 7 dana.

Pored razvoja Windows Phone aplikacija možete se registrovati i za razvoj Nokia Asha i Nokia X platformu.

Koji programerski izazovi su na raspolaganju?

Nakon verifikacije možete učestvovati u sticanju poena u sledeći tipovima izazova:

 • New App
 • New Game
 • Update
 • Quality
 • Quiz

Nakon verifikacije potrebno je da se vaše aplikacije pojave na listi aplikacija koje je prepoznao DVLUP. Skeniranje vaših aplikacija se automatski dešava svakih 48 časova ali je moguće svakih 24 časa zatražiti manuelno skeniranje.

Svaki od izazova ima određeni rok do kada mora biti završen i sa određenim uslovima. Na konkretnom primjeru jednog Update izazova potrebno je izmjeniti Live da bude transparentan za šta dobijate 150 poena.

image

Jedan od uslova za ovaj izazov je da  aplikacija koju kandidujete za ovaj izazov mora biti postavljena na Windows Phone Store prije početka ovog izazova, da se update odradi u periodu između početka i kraja trajanja izazova.

Kada ispunite sve uslove za određeni izazov i kandidujete aplikaciju za izazov, DVLUP tim verifikuje vašu aplikaciju i ako aplikacija zadovoljava sve postavljene uslove dobijate poene. Pored poena stičete i status osvajanjem bedževa (Badges).

Na DVLUP sajtu je moguć uvid u listu učesnika DVLUP programa (Leaderboard), kako na lokalnom tako i na globalnom nivou sortirani po broju poena, bedževa ili broju objavljenih aplikacija. Za svakog od učesnika na listi je moguće pogledati sve detalje, od izazova u kojima je učestvovao do svih objavljenih aplikacija što može biti od velike pomoći za dobijanje ideja.

Koje nagrade je moguće osvojiti?

Skupljanjem poena moguće je osvojiti određene tipove nagrada pri čemu vrsta nagrada zavisi od zemlje učesnice i vremenom se lista nagrada proširuje. Trenutno tipovi nagrada za BiH su:

 • Advertisign Campaign
 • Developer Tools
 • Gift Cards
 • Marketing Campaign

Sigurno je da se uskoro može očekivati i nagrade koje postoje u ostalim zemljama (telefoni, tableti, razni tipovi “gedžeta”, majice, ruksaci itd.)

Sve u svemu, što više aplikacija imate time više stičete poena i vaše zadovoljstvo će biti veće.

Korisni linkovi:
1. Najčešći razlozi zašto aplikacija nije uspješno verifikovana za određeni izazov – link

Happy Windows Phone coding Smile

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Software Engineer working with Microsoft technologies. Microsoft MVP for Visual C# 2012 - 2016.
This entry was posted in Programming and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Nokia DVLUP program u Bosni i Hercegovini

 1. Zoran says:

  Spaso, postoji li program da Nokia 1320 moze da kuca cirilicom? Ovo mislim ne samo sms, nego note itd. PS Hvala ti za Kalendar, odlican je! Pozdrav, Zoran

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s