Podrška za razvoj Windows Phone aplikacija i Twitter chat

Svjedoci smo da Windows Phone platforma doživljava veoma svijetle dane i nudi obećavajuću budućnost. Naime, Microsoftova platforma za pametne mobilne uređaje bilježi značajan rast na svetskom tržištu prelazeći čak i 10% učešća u nekim evropskim zemljama za posljednje tromjesječje. Takođe, sa pojavom Windows Phone 8 platforme su otklonjeni početni nedostaci koji su bili i najveća zamjerka na samom početku svog životnog vijeka. Najava i izlazak poslednjih modela uređaja od strane Nokia (npr. 6” Nokia Lumia 1520 ili fantastična Lumia 1020 sa kamerom od 41 MPx) nisu prošli neopaženo, štaviše su svojim kvalitetom svrstani u sam svjetskih vrh trenutne ponude pametnih uređaja. I na kraju, može se reći da više ne postoji globalno poznata mobilna aplikacija a koja nije izašla i za Windows Phone ili je trenutno u pripremi za izlazak za Windows Phone platformu.

Lokalno, u Bosni i Hercegovini smo takođe doprinjeli svjetskom trendu tako što smo svrstani u red malobrojnih zemalja svijeta koji je imao privilegiju da organizuje Windows Phone Week, jednodnevnu konferenciju sa temama za razvoj Windows Phone 8 aplikacija koja je organizovana u samo 20 zemalja svijeta. Na samom skupu smo najavili lokalno takmičenje za razvoj Windows Phone 8 aplikacija.  Kao što znate, Enis Šahinović i ja smo zajedno organizovali skup i zahvaljujući našem entuzijazmu smo za veoma kratko vrijeme organizovali uspješnu konferenciju. Međutim, tu nismo stali.

Naime, željeli smo da produžimo zainteresovanost programera za Windows Phone 8 platformu pa smo na Enisovu ideju odlučili da jedan telefon ne dajemo kao nagradu odmah na konferenciji nego da taj telefon zadržimo za lokalno takmičenje. Enis je uspio da nabavi još dva telefona tako da su se stvorili svi preduslovi za novu navalu aplikacija od lokalnih  programera.

WPTakmicenje

Za lokalno takmičenje pod nazivom Windows Phone Challenge se možete prijaviti na adresi http://wpbih13.promorc.com/. Nagrade su veoma primamnjive i svrstavaju se u red onih vrsta poklona koje programeri najviše vole, a to su kvalitetni telefoni:

1. mjesto: Nokia Lumia 925 telefon
2. mjesto: Nokia Lumia 920 telefon
3. mjesto: Nokia Lumia 625 telefon

Takmičenje traje do 22.12.2013 do kada je potrebno izvršiti prijavu. Na takmičenju mogu učestovovati samo državljani Bosne i Hercegovine. Najava takmičenja možete pročitati i na sajtu MSDN Bosna i Hercegovina.

Cilj takmičenja je promovišemo Windows Phone platformu i da uključimo što više programera kako bi dobili što više kvalitetnih aplikacija.

image

U cilju pomoći svima kojima pomoć može zatrebati, u četvrtak 21.11.2013 od 20.00 do 21.00 Enis Šahinović (@sahinovic) i ja (@spasobn) organizujemo zajedničko druženje na Twitter-u. Naime, od vas očekujemo bilo koje pitanje tehničke ili druge prirode vezane za Windows Phone 8 platformu ili za lokalno Windows Phone takmičenje. Da bi pitanje postavili, potrebno je da u pitanju na Twitter-u koristite hash tag:

#wp8bih

Ukoliko ne koristite veoma popularnu socijalnu mrežu Twitter potrebno je da kreirate nalog i da postavite pitanje sa dužinom maksimalno od 140 karaktera obavezno stavljajući pomenuti has tag #wp8bih. Na primjer, jedno od pitanja bi moglo da izgleda:

“Cuo sam za lokalno takmicenje za razvoj WP aplikacija ali ne mogu da pronadjem link za prijavu #wp8bih”

Odgovori će takođe biti putem Twitter kanala. Vaša aktivnost na postavljanju pitanja će takođe biti nagrađena, zato budite aktivni i čujemo se u četvrtak od 20.00 časova.

Pregled svih Windows Phone aplikacija čiji su autori iz BiH možete pogledati ovdje.

Advertisements

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Senior Software Developer working with Microsoft technologies. Leader of .NET User Group Bijeljina, speaker at Microsoft events, writter and blogger. Microsoft MVP for Visual C#.
This entry was posted in Windows Phone and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s