Windows Phone 7 aplikacija-Picture Info


Picture Info QR Tag

Već dugo imam želju da kreiram Windows Phone 7 aplikaciju koja bi bila postavljena na Windows Phone Marketplace ali to je bilo teško ostvariti jer je za to potrebno više preduslova:

  1. Potrebno je da poznajete tehnologiju i razvojne alate za kreiranje Windows Phone aplikacija
  2. Potrebno je da imate mogućnost da postavite aplikaciju na Marketplace
  3. Potrebno je da imate ideju za aplikaciju

Što se tiče tehnologije, dugo koristim Visual Studio i programski jezik C# te je trebalo samo se upoznati sa specifičnostima za Windows Phone 7 aplikacije što uopšte nije bio problem. Ne netu postoji toliki broj resursa koji vam mogu pomoći prilikom razvoja WP aplikacija da teško da postoji nešto što već neko nije objasnio putem tutorijala, primjera, blog postova, foruma i slično (dobro sad, ne baš svaka stvar, za neke stvari morate sami da se potrudite).

Kada koristite napredni pametni uređaj kao što Windows Phone (trenutno Samsung Omnia 7), onda u svakodnevnom radu povremeno imate potrebe za specifičnim aplikacijama koje bi proširile mogućnosti postojećeg operativnog sistema uređaja. Ideja za moju aplikaciju Picture Info se pojavila preko tweeta koji sam razmijenio sa Enisom Šahinovićem (@sahinovic) kada sam ga pitao kako da provjerim datum i vrijeme kada je neka fotografija kreirana. Kada krenete u realizaciju ideje onda se nađete u maloj situaciji razočarenja kada ustanovite da postoje aplikacije koje već postoje sa istim nazivom kao i vaša nova željena aplikacija (i ne samo naziv!). Na kraju krajeva, želja da se ima jedna svoja aplikacija je jača od činjenice da već kreirate nešto što već postoji jer je prilično teško nešto izmisliti što već nije postavljeno na Marketplace (u trenutku pisanja Windows Phone Marketplace je prešao broj preko 100.000 aplikacija što predstavalja najbrže rastuću platformu za mobilne uređaje).

Naravno, neko može komentarisati zašto uopšte razvijati za Windows Phone 7 aplikacije kada je već najavljen Windows Phone 8 operativni sistem kod koga je zamijenjen kernel sa Widnows CE na isti kernel koji koristi i Windows 8. Samo ću pomenuti dvije stvari:

  1. Potrebno je upoznati se sa cjelokupnim procesom od razvoja do postavljanja aplikacije na Marketplace
  2. Sve Mango aplikacije (aplikacije za WP 7.5) će funkcionisati i u novom operativnom sistemu Windows Phone 8

I na kraju treći preduslov je mogućnost postavljanja Widnows Phone aplikacije na Marketplace. Kako BiH nije na listi zemalja za koje je podržan Marketplace (kako App Hub za postavljanje aplikacija tako i Marketplace za preuzimanje aplikacija) jedna od opcija je postavljanje aplikacije putem kompanija koje su u programu Global Publisher Program kao što su Appa Market ili Yalla Apps koji omogućavaju i za zemlje koje nisu na listi na App Hub da mogu postavljati aplikacije (uz određenu nadoknadu).

Želim da pomenem program u kome sam lično učestvovao i koji omogućava pristup Marketplace:

The Metro Developer Show – FREE Nokia Phone & App Hub Subscription.

NOVO: Ova ponuda traje do 1. septembra 2012 do kada treba poslati XAP fajl a aplikacija mora biti postavljena na marketplace najkasnije do 14. septembra 2012!!! 

Ideja je da kreirate aplikaciju koja mora biti vaša prva Windows Phone 7 aplikacija koju postavljate na Marketplace i da zadovolji određene kriterijume koje propisuje organizator (@RichDunbar – Nokia Developer Ambasador). Ulazite u program tako što kada završite aplikaciju šaljete XAP fajl na mail Rich Dunbar-a i ako vaša aplikacija bude prepoznata kao “dobitnik” dobijate token za registraciju na Marketplace. Nakon postavljanja aplikacije na Marketplace Rich Dunbar vam u saradnji sa Nokia korporacijom (Nokia Dev HQ) šalje Nokia Lumia uređaj (trenutno je aktuelan Nokia Lumia 800). Preduslov je da morate u cijeloj priči na uvid dati live nalog koji je vezan za USA adresu (telefon se jedino može dostaviti na USA adresu). Na osnovu informacija koje su dostupne na netu mogu reći da je svaka aplikacija dobitnik. Aplikacija uopšte ne mora da ima originalnu ideju nego je glavni uslov da je to vaša aplikacija.

Kao rezultat cijelog programa je Picture Info aplikacija koja je postavljena na nalog na Windows Phone Marketplace koja je vezana za moje ime (Spaso Lazarevic) a očekuje se da telefon Nokia Lumia 800 bude dostavljen za koji dan. U početku sam bio skeptik da je ovo zaista moguće, ali u komunikaciji sa Rich Dunbar sam se brzo uvjerio da se radi o ozbiljnoj stvari i da svaka aplikacija koja ima neku upotrebnu vrijednost, bez obzira da li je složena ili ne, ima šansu za dobitak.

Blog Post na kome možete detaljno saznati informacije kako ući u progam “The Metro Developer Show – FREE Nokia Phone & App Hub Subscription”možete pogledati na stranici How to get started with Windows Phone Development.

Izazovi sa kojim sam se suočio

Što se tiče izazove tehničke prirode bilo je potrebno pronaći način kako pročitati Exif informacije iz fotografije. Kao dobar izvor informacija za ovu problematiku preporučujem blog Igora Ralića koji ima odlične blog postove na temu razvoja Windows Phone aplikacija.

Prilikom postavljanja aplikacije na marketplace previdio sam činjenicu (tačnije nisam znao) da ukoliko aplikacija koristi Bing Map kontrolu za prikaz lokacije da je potrebno da isključite određene zemlje prilikom procesa registracije aplikacije na Marketplace. Primjer upotrebe Bing Map kontrole u aplikaciji Picture Info:

ss6

Ovo sam saznao na najgori mogući način putem Certification Test Result (pdf dokument u kojem se nalazi opis i prijedlog rješenja svih razloga koji su uticali da se aplikacija odbije u procesu sertifikacije jer nisu zadovoljeni svi uslovi iz Windows Phone Application Certification requirements):

Comments-FailCertification

Potrebno je samo da isključite predložene zemlje i time je riješen problem (pri čemu ste, ako to niste znali) izgubili određeno vrijeme prilikom procesa sertifikovanja. Ovo može da bude posebno problem ukoliko imate određeni rok u kojem aplikacija mora da bude postavljena na Marketplace.

Takođe, druga neprijatnost mi se desila kada mi je aplikacija bila sertifikovana i samo sam čekao da app bude vidljiva na Marketplace kada sam odabrao sledeću opciju (broj 2) sa namjerom da pogledam podatke koje sam unio prilikom registracije aplikacije:

AppDetail

Kao rezultat jednog klika, automatski  sam obustavio proces koji je bio u tom trenutku (Publish) čime sam morao ponovo da odradim proces registracije aplikacije (validacija, sertifikacija, publish). Ovo je situacija koja mi je bila totalno nejasna ali kao rezultat toga je bio da je lifecycle proces prikazivao da nije bila odrađena ni validacija.

Preporuka je da se koristi meni (broj 1) sa stavkama: reviews, pricing, details, lifecycle ukoliko želite da pogledate podatke koje ste unijeli prilikom procesas registracije aplikacije.

Treća stvar prilikom procesa sertifikacije je da sam u izvještaju o odbijanju aplikacije dobio informaciju da moram imati mogućnost uključenja/isključenja opcije Location Service API:

LocationService-FailCertification

Sve bi ovo bilo u redu da Aplikacija koristi Location Service, ali ne koristi. Odmah sam postavio žalbu da moja aplikacija ne koristi Location Service i ponovo odradio registraciju aplikacije (tačnije samo sam skinuo zemlju iz Grupe 1 što je vezano za prvi razlog odbijanja aplikacije) i nakon toga je aplikacija uspješno prošla sertifikaciju i proces publish-ovanja. Nakon toga sam mailom dobio informaciju od Windows Phone App Hub Developer Support Team da konstatuju da je aplikacija uspješno prošla proces sertifikacije ali da ako ubuduće budem imao problema sa sertifikacijom u vezi sa Location Service (kada budem radio Update aplikacije na Marketplace) da u okviru tester notes uključim tekst:

Please escalate directly to the Windows Phone Policy Team for 2.7.x policy review”.

Update aplikacije

Ukoliko kreirate update za aplikaciju, registracioni proces ne uzima u obzir verziju vaše aplikacije iz manifest fajla – WMAppManifest.xml nego se verzija unosi prilikom procesa registracije aplikacije na Windows Phone Marketplace. Takođe, prilikom postavaljanja XAP fajla koji predstavalja Update vaše aplikacije, registracioni proces prolazi od početka sve faze sertifikacije kao i kada je aplikacija prvi put postavljena za registraciju na Marketplace.

Zaključak

Ono što preostaje bilo kome ko planira da se bavi razvojem aplikacija za Windows Phone platformu je da počne da se bavi razvojem za Windows 8 platformu kako bi prelaz na Windows Phone 8 bio što lakši (u trenutnki pisanja ovog blog posta još nije dostupan Windows Phone 8 SDK).

Advertisements

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Senior Software Developer working with Microsoft technologies. Leader of .NET User Group Bijeljina, speaker at Microsoft events, writter and blogger. Microsoft MVP for Visual C#.
This entry was posted in Marketplace, Programming, Windows Phone and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s