Tastatura na Window Phone Emulatoru

Ukoliko razvijate aplikacije za Windows Phone a ne posjedujete Windows Phone uređaj, jedini način da vidite rezultat svog rada je da aplikaciju pokrenete u okviru Windows Phone emulatora:

RunWPEmulator

Pokretanjem aplikacije (F5 – Start Debugging – zelena strelica u okviru Standard Toolbar-a) se pokreće aplikacija u okviru Windows Phone emulatora:

Keboard-WPEmulator

Ukoliko treba da testirate aplikaciju unošenjem teksta u TextBox putem tastature na emulatoru, siguran sam da ćete kad tad konstatovati kako bi bilo dobro kada bi postojala mogućnost unosa teksta pomoću fizičke tastature sa računara a ne korišćenjem miša tipkajući po virtuelnoj tastaturi emulatora.

Pa, ovo je moguće ostvariti na veoma jednostavan način. Rješenje je taster na fizičkoj tastaturi “Pause”. Na nekim tastaturama je to Pause/Break taster. Kada pritisnemo “Pause” taster kada je aktivirana virtuelna tastatura u okviru emulatora kao rezultat dobijamo mogućnost unosa teksta pomoću fizičke tastature:

Keboard-PC

Virtuelna tastatura će nestati i u desnom gornjem uglu će se pojaviti tekst “ENU”. Nakon toga je moguće koristiti fizičku tastaturu sa račuanara za unos teksta u okviru TextBox-a.

Kada želimo da se vratimo na mod za unos teksta pomoću virtuelne tastature dovoljno je ponovo pritisnuti isto dugme na fizičkoj tastaturi “Pause”.

Jednostavno, a veoma efikasno!

Advertisements

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Senior Software Developer working with Microsoft technologies. Leader of .NET User Group Bijeljina, speaker at Microsoft events, writter and blogger. Microsoft MVP for Visual C#.
This entry was posted in Windows Phone and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Tastatura na Window Phone Emulatoru

  1. seminalkic says:

    Veoma lijepo opisano, i jako korisna informacija ukoliko se aplikacije razvijaju uz koristenje WP7 emulatora. Također, dodao bih još da je moguće i sa PgUp tasterom prikazati/sakriti WP7 SIP.

  2. senaidmax says:

    Hvala Spaso! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s