Visual Studio LightSwitch 2011– finalna verzija

LS2011Microsoft je izdao finalnu verziju alata za brzi razvoj poslovnih aplikacija – Visual Studio LightSwitch 2011. MSDN pretplatnici mogu odraditi download finalne verzije od 26.07.2011 (trenutno je samo javno dostupna Trial verzija koja važi 90 dana: 30+60) dok će LightSwitch biti javno dostupan od 28.07.2011. godine.

LightSwitch je alat za brzi razvoj poslovnih aplikacija (RAD – rapid application development) za desktop, web i oblake. LightSwitch dolazi u dvije varijante: kao samostalan alat za razvoj aplikacija – samostalni alat Visual Studio koji ima samo “LightSwitch funkcionalnost” ali isto tako može biti i dio razvojnog alata – Microsoft VisualStudio 2010 sa kojim se integriše ako već postoji instaliran Visual Studio Pro ili veća verzija. Podržani programski jezici za razvoj aplikacija su C# i Visual Basic. Alat je zasnovan na razvoju aplikacija na osnovu šablona te ga mogu koristiti i korisnici koji se ne bave programiranjem ali sa druge strane LightSwitch pruža niz naprednih mogućnosti kao što je razvoj ekstenzija, ponovo iskoristivih komponenti, kao što su: teme (themes), šabloni za ekrane (screen templates), okviri (shells), izvori podataka (data sources), poslovni tipovi (business types) i kontrole (controls).

Podržani izvori podataka su SQL Server (SQL Express, SQL Server, SQL Azure), SharePoint dok se putem WCF RIA Services može konektovati i na izvore podataka koji imaju provajdere za entitiy framework. Putem data providera od stane Microsoft partnera je moguće izvršiti konekciju i na druge baze podataka (Oracle, My SQL…). LightSwitch omogućava vezu sa Microsoft Excel (export u Excel je automatski podržan) i sa Azure servisima. Poslovna aplikacija kreirana putem Visual Studio LightSwitch je Silverlight aplikacija koja može da radi na Windows PC, browser-ima koji podržavaju Silverlight i na Windows Azure. LightSwitch može koristiti source code control za razvoj aplikacija u timu ali i za praćenje istorijata izmjena uz pomoć integrisanog Visual Studio Team Edition Explorer-a. LightSwitch koristi SQL Server Express za smještanje lokalnih podataka u toku razvoja aplikacije.

Prva beta verzija LightSwitch-a pod kodnim imenom “KittyHawk” je izdata avgusta 2010, dok je LightSwitch Beta 2 izdata 15. marta 2011. godine.

Mogućnosti koje smo dobili u finalnoj verziji LightSwitch 2011 ver. 1.0 se ne razlikuju mnogo od verzije Beta 2 tj. nema novih velikih funkcionalnosti. Ispravljene su uočene greške iz Beta 2 i ubrzan rad aplikacije.

Šta nismo dobili u verziji LightSwitch 2011 – ver. 1.0:

  • Ugrađenu podrška za pristup Microsoft Access
  • Podrška za Windos Phone
  • Ugrađenu mogućnost izrade izvještaja u okviru LightSwitch (moguće samo putem ekstenzija)

Zaključak:

LightSwitch je odličan alat za razvoj poslovnih aplikaciija koji značajno ubrzava razvoj poslovnih aplikacija zasnovanih na podacima. Alat je fleksibilan te se veoma lako može proširivati kako kontrolama koje sami napravimo tako i kontrolama Microsoft partnera. Ono što je zanimljivo je da veća sada postoji velika podrška Microsoft partnera sa ekstenzijama kojima se povećava funkcionalnost poslovnih aplikacija.

Tehničke pretpostavke za instalaciju LightSwitch 2011:

  • Potrebno je da je instalirana verzija Visual Studio 2010 sa SP1 prije instalacije LightSwitch 2011
  • Potrebno je deinstalirati Beta 1 ili Beta 2 verziju LightSwitch prije instalacije. Projekti odrađeni u Beta 2 će raditi i u LightSwitch 2011 ali je preporuka da se odradi Clean i Rebuild projekta

Bitni linkovi za LightSwitch 2011:

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Software Engineer working with Microsoft technologies. Microsoft MVP for Visual C# 2012 - 2016.
This entry was posted in Programming and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s