Osnivanje INETA User Group – iskustvo iz prakse

Ako neko misli da je lako osnovati grupu, zajednicu istomišljenika na kojoj ce se okupljati u nekom vremenskom periodu kako bi čuli koju pametnu iz svijeta programiranja, a da je pritom sve na dobrovoljnoj bazi, bez nekih većih izgleda za raspolaganjem bilo kakvih finansijskih sredstava, vara se.
Da bi malo demistifikovao cijelu priču, predstaviću niz koraka koje je potrebno učiniti da bi sve ovo postalo stvarnost.
Ineta

1. Registracija User grupe na zvaničnom INETA (The International .NET Association) sajtu http://europe.ineta.org/.
Proces registracije traje oko 7 dana, pri čemu je potrebno na zahtjev registracionog tijela INETA poslati opis novokreirane grupe kao i podatke o budućim aktivnostima grupe.
Dva dokumenta su bitna na stranicama INETA:

  1. White_paper_Starting_and_running_a_user_group
  2. INETAUserGroupReport

Prvi dokument daje smjernice tipa Best Practices a drugi dokument služi kao upitnik za popunjavanje koje je potrebno popuniti nakon svakog sastanka zajednice i poslati predstavniku INETA.

2. Web prezentacija (portal) korisničke grupe
Prilikom razmišljanja kako da imam web prezentaciju korisničke grupe a da sam ne pravim istu nego samo da je održavam sa aktuelnim podacima a opet da bude vezano sa .NET tehnologijom, izbor je pao na CMS koji nudi firma Kentico http://www.kentico.com/asp-net-cms-dng.aspx. Što je najbolje, besplatno je za .NET User Group pri čemu se dobija Ultimate Edition koja košta bruku para.

3. Hosting
Kentico u saradnji sa svojim partnerom Applied Innovations ASP .NET hosting provajderom http://www.appliedi.net/ nudi besplatan 🙂 hosting za Kentico CMS za sve registrovane .NET User grupe.
Od hosting firme se dobija i Web mail funkcionalnost.
Potrebno je par dana da hosting firma pripremi Web site korisničke grupe.

4. Domen
Postoje dvije varijante za odabir domena.
Ja sam odabrao da domen sajta bude dio domena MS Community BIH http://www.mscommunity.ba/ (tačnije u mom slučaju bijeljina.mscommunity.ba), koja je formirana od strane Microsoft BiH i predstavlja zajednicu namijenjenu razmjeni znanja i iskustava između Microsoft korisnika, administratora, inžinjera, programera i partnera u Bosni i Hercegovini. Pri tome je potrebno administratoru domena “domaćina” obezbijediti određene podatke sa stranica Control Center AppliedI (IP, DNS entry za mail).
Drugi način je da se domen kupi ili na neki drugi način iznajmi.

5. Microsoft User Group Support Services
imageDa bi podrška Microsofta bila potpuna, neophodno je odraditi registraciju novoformirane korisničke grupe na Microsoft sajtu za podršku User grupama https://www.technicalcommunity.com.

Na UGGS možete registrovati grupu, dodati podatke o sastanku grupe, tražiti sredstva od Microsofta za organizaciju sastanaka, tražiti Speakere za sastanak grupe, registrovati termin održavanja sastanka grupe na public Event Calendaru koji održava Microsoft.
U konkretnom slučaju je trebalo prilično dosta vremena, tačnije 3 mjeseca, da bi se dobila potvrda da je korisnička grupa Approved od strane Microsofta. Od tog trenutka je moguće tražiti sredstva od Microsofta za organizaciju sastanka.
Registracijom na UGGS Microsoft jednom godišnje, na početku godine, šalje Leader Assistance Kit svim User Group Leader-ima. Taj paket pomoći čine knjige i komplet DVD-ova sa materijalom koji može pomoći u organizaciji sastanaka, kao i dio instalacionih medija koji su u svrhu dijeljenja na sastancima korisničke grupe.

6. Marketing
imageDa bi se kvalitetno promovisala novokreirana User grupa, poželjno je koristiti social networks. Na prvom mjestu mislim na Facebook na kome je potrebno kreirati Fun Page na kojoj bi se postavljale sve aktivnosti User grupe. Da bi stranica imala “fin” url potrebno je da postoji barem 25 fanova.

Pored Facebook, poželjno je koristiti ostale vidove promocije kao što su korišćenje letaka koji bi se postavljali na oglasne table obrazovnih institucija kao što su srednje škole i visoko-školske ustanove na kojima se nastava odvija iz domena informacionih tehnologija.

Nakon svih ovih aktivnosti, prvi sastanak može da krene da se organizuje. Priprema organizacije sastanaka korisničke grupe je posebna tema za koju su napisane mnoge knjige. Naravno pri tome treba uzeti u obzir i sve pripremne radnje koje je potrebno preuzeti kao što su pronalaženje prostora za održavanje sastanaka, obavještavanje zajednice o kreiranju korisničke grupe, pronalaženje predavača, održavanje sajta sa pravim informacijama i mnogo toga još.
Za sada toliko o ovoj temi.

Ostali resursi:

1. Microsoft Community User Group Guide (link: http://www.microsoft.com/communities/usergroups/default.mspx)
2. Video materijal od Tiberiu Covaci sa TechEd Europe 2009

About Spaso Lazarevic

Spaso Lazarevic is Software Engineer working with Microsoft technologies. Microsoft MVP for Visual C# 2012 - 2016.
This entry was posted in User Group and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s